Колко често трябва да сменям матрака си?

Колко често трябва да сменям матрака си?

Колко често трябва да сменям матрака си?

Комфортът на спане зависи от матрака. Ако матракът е правилно избран и функционира правилно, няма да страдате от болки в ръцете и краката, ставите, гръбначния стълб или главоболие, смущения в съня или проблеми с кръвообращението или високото кръвно налягане. Матракът трябва да е плосък, чист, сух и без мирис. Новият продукт притежава всички тези качества, но с течение на времето всеки матрак става неизползваем и трябва да бъде заменен.

Как да разберете кога е време да смените матрака? И колко често трябва да се прави?

Разгледайте внимателно информацията по-долу и не само ще разберете точно кога е време да си купите нов матрак, но и ще удължите значително живота на стария.

Проверете препоръките на производителя

Фабрично произведените матраци се доставят с набор от документи, включително гаранционна карта и ръководство за употреба. Наред с другото, в него се посочва срокът на експлоатация на конкретния модел (да не се бърка с гаранционния срок!). В документацията се посочват и правилата за експлоатация, които, ако се спазват, гарантират, че матракът ще запази свойствата и функциите си през целия този период.

В същото време за всеки вид продукт има специфични правила.

Експлоатационния живот на различните видове матраци

Продуктите с вълнен или нискокачествен полиуретанов пълнеж са тези, които се повреждат най-бързо. Дори и при най-внимателното прилагане след максимум 3 години трябва да си купите нов матрак или да приемете, че спането вместо почивка и възстановяване става източник на проблеми с усещанията, възможностите и настроението. Тези матраци обикновено ви причиняват главоболие почти веднага, както в буквален, така и в преносен смисъл:

 • памучната вата е на купчинки, в нея се натрупват акари и мухъл, матракът става на бучки и има неприятна миризма;
 • пенопластовият слой се пресова в зоните на най-голям натиск и също започва да гние.

В идеалния случай е по-добре изобщо да не купувате такива матраци. Или пък първоначално гледате на покупката си като на много краткосрочно решение на проблема с осигуряването на място за спане.

Колко често трябва да се сменя матрак с независими пружини или безпружинен матрак с ортопедични свойства?

Няма ясен отговор на този въпрос.

Най-обикновените модели запазват ефективността си до 5 години. Матраците, изработени от кокосов орех, висококачествени съвременни синтетични материали (струтофибър и други) могат да издържат до 7 години, а с латексов пълнеж – до 20 години включително.

Конструкциите с независими пружинни блокове са предназначени за 8 години или четвърт век. Повечето лекари ортопеди обаче са единодушни, че всеки, дори и „най-интелигентният“ матрак, губи способността си да се адаптира към анатомичните особености и човешкото тегло след 10 години.

Ако срокът не е достигнат и сънят ви вече не е пълноценен, е време да си купите матрак.

Как да разберете дали матракът е изчерпал ресурсите си?

Даден продукт е изчерпан, ако:

 • повърхността е станала нестабилна – провиснала, нагъната и т.н;
 • матракът започна да скърца;
 • След добро химическо чистене все още има неприятна миризма на мухъл;
 • стърчащите пружини ви карат да се чувствате неудобно;
 • събуждате се със сковани стави, болки в гръбначния стълб, сковани ръце и врат.

Как да удължите живота на матрака си

Можете да използвате матрака си дълго време и той ще върши работата си правилно, ако спазвате някои прости правила:

 • Използвайте защитни покривала, поне най-обикновени покривала за прах, а още по-добре – непромокаеми протектори за матраци, импрегнирани със специални обеззаразяващи съединения. Това е особено важно за моделите с висока плътност на независимите пружинни блокове, тъй като всяка пружина е поставена в текстилно покритие и събира влага и прах.
 • Не оставяйте матрака в изправено положение за дълго време по време на почистване, смяна на калъфа, ремонт или преместване.
 • Не поставяйте леглото до радиатор, ако матракът ви е с чувствителна на топлина подложка (напр. „Мемори пяна“). Препоръчителното минимално разстояние от радиатора е 1,5 метра.
 • Ако матракът ви се замърси или няма миризма, дайте го на химическо чистене и прахосмукирайте повърхността му при всяко почистване.
 • Обръщайте матрака си поне веднъж на шест месеца.
 • Вземете модел, който е подходящ за теглото на човека и вида на основата. Не забравяйте, че матрак с пружини с малък диаметър не е подходящ за легла с решетъчна ортопедична основа, ако разстоянието между ламелите е по-малко или равно на диаметъра на пружината, в противен случай част от пружината ще загуби опората си и цялата конструкция бързо ще се разруши.

Най-добрите матраци 2023 – Разберете, кои са те при нас!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *